Zoals je al kon lezen in een van onze eerdere blogs zijn we momenteel bezig met de ontwikkeling van de vernieuwde versie van ons VR-platform, nog meer gericht om beweging te stimuleren met onder andere de mogelijkheid om met een floorbike door een 3D, stereoscopisch landschap te (water)fietsen. Achter de schermen wordt dus hard gewerkt onder leiding van onze VR designer Daan en ons technisch brein Marco. In deze blog laten we je zien wat er komt kijken bij het ontwikkelen van een solide VR-experience. Het allerbelangrijkste voor ons is natuurlijk dat de gebruiker het uiteindelijk leuker vindt om te bewegen in een immersieve VR-experience, dan gewoon op een fiets voor een saai TV scherm. Daarmee stimuleren we langer en vaker gezond bewegen. Dus we steken veel aandacht in de details en de interactie.

Wist je dat?

Ons vernieuwde VR-platform uit zes van deze VR-experiences bestaat. Elk gebied kan je vergelijken met een enorm landschap met zijn eigen sfeer met unieke flora en fauna. Elke gebied heeft een oppervlakte van maar liefst 2,5 km². Daarnaast bevat elk gebied 10.000 handgeplaatste onderdelen! Daarom gaan er maanden overheen om met een team dergelijke gebieden te ontwerpen. De gebieden bevatten veel natuur, wat uit onderzoek laat zien dat het de gebruiker een rustgevend en kalmerend gevoel geeft. Zo geven we bijvoorbeeld mensen met beperkingen ook de kans om weer buiten te fietsen. Iets wat velen niet meer makkelijk kunnen ervaren.

virtual reality platform development movement humanxr

Wat is er nog meer?

Ieder gebied heeft een vast startpunt waarbij de gebruiker kan kiezen tussen drie paden. Dit is een uitbreiding ten opzichte van ons vorig platform, waar we slechts één pad hadden. De paden zijn zorgvuldig aangelegd, zodat er iedere keer weer een nieuwe verrassing aan de horizon verschijnt. De paden verschillen van lengte (500m, 1000m en 2000m) en over land maar ook over water met een waterfiets. Ook zijn de dieren die zich in de wereld bevinden interactief en zoeken zelf hun eten en hun weg. Je kunt ze dus overal tegenkomen en ook dat lijkt op de natuur in het echt! Onderweg ontdek je bijzondere plekken, tref je mensen en zul je met applaus en aanmoediging je grenzen kunnen verleggen.

 

Hoe werkt het?

Wanneer de gebruiker start, wordt hij willekeurig in een van de zes gebieden geplaatst, waaronder een wintergebied, een prachtig woestijnlandschap of in verschillende kleurrijke bosachtige omgevingen. De gebruiker kan zich door een gebied bewegen door middel van onze e-bike, of met een sensor verbonden met bestaande fitness apparatuur. Maar je kunt ook de motion controllers gebruiken. Je kan dus zowel armen als benen oefenen en training. De gebruiker kiest vervolgens zelf een pad en kan zo genieten van zijn uitje in de natuur en de interactie met de omgeving.

virtual reality platform development movement humanxr2

Nu vraag je je misschien af hoe lang het ons team kost om dit neer te zetten. Inmiddels zijn we al 4 maanden full time bezig met het maken van het vernieuwde VR-platform. Ook is ons team druk bezig met het toevoegen van meerdere interacties die kunnen plaats vinden naast het fietsen. Momenteel wordt hard gewerkt aan de oplevering van de eerste beta versie. Deze zal uitvoerig worden getest in verschillende settings en in verschillende landen (Nederland, Italië, Denemarken en in het Midden Oosten). Met alle feedback streven we er zo naar om een buitengewoon bijzondere VR ervaring te bouwen. En zo bij te dragen aan gezond bewegen ongeacht leeftijd, zelfs voor mensen met chronische aandoeningen of beperkingen.

In de komende tijd blijven we onze ontwikkelingen en ervaringen met jullie delen! Heb je interesse in of vragen over ons VR platform of wil je als instelling graag betrokken zijn bij de ontwikkeling, dan kun je altijd contact opnemen via sparkle@humanxr.com