Het is nu een jaar geleden dat wij ons HumanXR VR-platform, het eerste in Nederland, hebben gelanceerd. Het doel van het platform is het verbeteren van de gezondheid en welzijn van met name ouderen. Het afgelopen jaar hebben verschillende zorginstellingen het platform in gebruik genomen. Wat zijn de ervaringen? Wat zijn de ontwikkelingen geweest? Hoe ziet de toekomst eruit? Dat delen we vandaag met jullie!

Hoe wordt het platform gebruikt?

Het afgelopen jaar zijn we samenwerkingen gestart met verschillende zorginstellingen. Zij gebruiken het platform om hun clienten mentaal te stimuleren en om hen fysiek te activeren op een leuke en betrokken manier. In de afgelopen maand heeft de privé zorginstelling Van Hollant ons systeem omarmt en ook hier waren de reacties erg enthousiast! Eén van de clienten:

“We gaan naar de gondels, oja ik zie het: Venetië! We gaan nu naar een andere brug, oh, op dit plein heb ik weleens koffie gedronken!”

venetie in virtual reality | HumanXR

Een andere client merkt dat “er veel muggen zijn” terwijl hij geniet van zijn tour in de kano-experience. Dit laat meteen de immersieve werking van VR zien. De clienten ervaren de werelden echt.

Een andere plek

Wat we daarnaast vooral hebben ervaringen zijn de mogelijkheden die het platform biedt om mensen echt even naar ‘een andere plek’ te brengen. Niels Wetzels, een van de HumanXR partners, heeft in de workshops die hij geeft met het platform al veel ontroerende reactie gezien onder de ouderen. Een moment dat hem is bijgebleven, is de enthousiaste reactie van een mevrouw die in een rolstoel zat en het gevoel had dat ze weer vrij kon bewegen. Niels heeft veel meer van dit soort bijzondere reacties gezien tijdens zijn workshops. Onze VR-ervaringen zijn blijkbaar in staat herinneringen op te halen en verhalen los te maken. Daarom hebben we in 2018 verschillende van dit soort VR werelden aan het platform toegevoegd.

Cockpit_03

Meer dan een leuke ervaring

In 2018 hebben we meer ervaring rondom interactie ontwerp kun vergroten in samenwerking met onze partners Vivantes, Groenhuysen, Proteion, Land van Horne in Nederland, Thumbay Hospital Group in Dubai en Villa Berreta in Italië. Interactie is essentieel: het betrekt de client in een ervaring, de ervaring komt tot leven en kan zo optimaal uitnodigen tot bewegen. En juist deze beweging is waar we graag meer van willen zien!

Waar gaan we naartoe?

Naast de mooie reacties op het huidige platform, hebben we samen met onze partners onderzocht waar VR het meeste waarde kan toevoegen. Er blijkt voornamelijk veel behoefte te zijn aan VR-ervaringen met interactie welke gezond bewegen kan stimuleren, want er zijn tegenwoordig al veel 360 graden video’s – maar daar kan je verder niet veel mee doen. En het gaat er niet perse om dat de ervaringen zijn gemaakt rondom echte plaatsen, het is veel belangrijker dat het een immersieve en leuke ervaring is: een video is en blijft namelijk een statische ervaring. We willen daarom het komende jaar nog meer focussen op interactie en het stimuleren van beweging bij mensen die niet moeilijk of niet graag bewegen. Naast het werken met ouderen gaan we daarom ook onze ervaringen met andere doelgroepen verbreden, zoals mensen met een handicap, pijnklinieken of mensen met obesitas.

smart floorbike virtual reality for movement humanxr

Een grote toevoeging aan het HumanXR platform wordt onze smart floorbike, waar we op dit moment proeven mee zijn aan het uitvoeren. Hierbij kan de gebruiker letterlijk fietsen door de VR-wereld, en hier allerlei dingen doen en ontdekken. Ook willen we dat het platform nog gemakkelijker te gebruiken zal zijn waarbij er nauwelijks hulp van een begeleider nodig is en dat er meer keuze is voor de client.

Hou ons blog en Social Media kanalen in de gaten om de ontwikkelingen te zien! Heb je interesse in of vragen over ons VR platform, dan kun je altijd contact opnemen via sparkle@humanxr.com