Hallo, wat leuk dat je dit leest! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Désiré de Vries, 23 jaar en ik ben VR consultant bij HumanXR. Tijdens mijn studie, Communication & Multimedia Design, heb ik  een opdracht gedaan voor HumanXR. Deze samenwerking beviel zo goed, dat Han Dols & Marco Ghislanzoni, de oprichters van HumanXR, mij hebben gevraagd om me aan te sluiten bij hun team dat inmiddels bestaat uit 5 leden. De komende tijd ga ik jullie vertellen hoe HumanXR is ontstaan, wat we allemaal doen en wat we nog willen bereiken. Vandaag begin ik bij het begin: hoe is HumanXR ontstaan?

En bij wie kan ik voor deze vraag beter zijn dan bij Han, een van de oprichters van HumanXR. Feitelijk is het allemaal begonnen met een gesprek aan de keukentafel. Monique Dols, de vrouw van Han, werkzaam als fysiotherapeut, vertelde dat ze bij veel van haar oudere patiënten verdriet, eenzaamheid en soms zelfs gebrek aan levenslust zag. Ouderen moeten steeds meer inleveren, en ook voor een betrokken therapeut of begeleider is dat niet fijn om te zien. Monique zou graag willen dat de ouderen af en toe iets leuks konden doen, maar door de beperkingen die ze hebben, kunnen ze vaak het huis niet uit.

Han werkte destijds in de fotografie, waar hij zich bezig hield met 360° fotografie, samen met StudioVR. Hij maakte 360° foto’s van ruimtes in het ziekenhuis, van de nieuwe gebouwen van Brightlands etc. Hij kon zo door middel van Virtual Reality mensen een kijkje geven in deze ruimtes zonder dat ze zelf op die plek aanwezig waren. Hij ontving veel positieve reacties. Het bleek voor veel mensen een bijzondere ervaring. En dat was de trigger om VR in te zetten voor ouderen. Aan die keukentafel kwamen hun werelden samen tot één idee. Het enthousiasme wat Han zag bij VR gaf een mogelijkheid om ook VR-omgevingen te creëren, maar dan specifiek gericht op het welzijn van ouderen.

Het idee voor HumanXR was geboren! Han ging in gesprek met mensen uit de ouderenzorg om zo een beeld te krijgen van de behoeften die er waren. Al snel kwam hij tot 3 belangrijke conclusies:

  1. Beweging: Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat beweging ook positieve invloed heeft op de psyche. Zelfs al is die beweging heel beperkt. Beweging bleek een heel mooi element om toe te voegen aan de Virtual Reality ervaring. Dit zorgde voor de keuze om de werelden ook te bouwen in Unreal Engine 4 in plaats van alleen gebruik te maken van 360° graden fotografie en video. Dat was ook het moment waarop Han besloot om Marco Ghislanzoni als partner en expert computertechnologie erbij te betrekken. Daarover zal ik waar meer delen in de volgende blog. De UE4 computertechnologie geeft de ouderen de mogelijkheid om binnen een VR wereld te bewegen. En dat brengt ons bij het volgende punt…
  2. Vrijheid: Niet heel verrassend, maar het blijkt dat oudere mensen met fysieke of mentale beperkingen hun vrijheid missen. Hun wereld wordt steeds kleiner, ze moeten steeds meer inleveren. Ze kunnen niet meer zelf bepalen waar ze heen gaan, en moeten vaak beroep doen op anderen. Virtual Reality geeft ouderen vrijheid om te bewegen in een andere wereld en zo op andere plekken te komen. Ze kunnen in deze wereld zelf de controle houden. Je kunt er zelfs virtueel in lopen, ook al ben je afhankelijk van een rolstoel!
  3. Sociale integratie: Eenzaamheid is een belangrijk thema in de ouderenzorg op dit moment. Vanuit deze problematiek ontstond het idee om ouderen een gemeenschappelijke ervaring te laten delen door middel van Virtual Reality. Wanneer een van de bewoners van een verzorgingstehuis een VR-bril op heeft, kunnen de andere meekijken op een scherm. Daarna kan de volgende persoon de bril opzetten en kijkt de rest mee. Zo stappen ze samen voor even in een andere, bijzondere wereld en kunnen er gezamenlijk over praten. 

Deze drie punten zijn nog steeds belangrijke uitgangspunten bij HumanXR. We willen samen met onze partners het leven van mensen die door fysieke of mentale beperkingen in moeten leveren makkelijker maken door beweging, afleiding & ontspanning te brengen. Om zo een lach op hun gezicht te kunnen zien en hen iedere dag weer een kwartier in de arena van het leven te plaatsen.

De volgende keer vertel ik meer over onze doelen en ons proces met Unreal Engine 4.

Mochten er vragen zijn, laat vooral hieronder een reactie achter. Of stuur een mailtje naar sparkle@humanxr.com.

Désiré de Vries,
VR consultant bij HumanXR